Руско-американската журналистка Алсу Курмашева е била арестувана в руския град Казан, съобщи

...
Руско-американската журналистка Алсу Курмашева е била арестувана в руския град Казан, съобщи
Коментари Харесай

Руските власти задържаха руско-американска журналистка от Радио Свободна Европа

Руско-американската журналистка Алсу Курмашева е била задържана в съветския град Казан, заяви през вчерашния ден нейният шеф Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ", представено от Франс прес. Агенцията отбелязва, че по този метод тя става вторият американски публицист, арестуван в Русия през 2023 година, след репортера на в. " Уолстрийт джърнъл " Еван Гершкович.
Алсу Курмашева е упрекната, че не е заявила, че е  " задграничен сътрудник "  – обвиняване, за което я заплашва до пет години затвор, се споделя в изказването на частната медийна компания, която се финансира от Конгреса на Съединени американски щати.
Журналистката, която нормално живее в Прага със брачна половинка и децата си, е трябвало да пътува до Русия по " незабавни фамилни аргументи " на 20 май и е била краткотрайно задържана на 2 юни преди противоположния си полет от Казан, изяснява Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ".
Американският и съветският ѝ паспорт са иззети и тя не може да напусне Русия, преди обвиняването ѝ да бъде дефинитивно оповестено.
В изказване на основания в Ню Йорк Комитет за отбрана на журналистите (КЗЖ) се споделя, че съгласно информация от формалната новинарска организация " Татар-Информ " нощес Курмашева е била в център за краткотрайно задържане.
Властите упрекват журналистката, че през септември 2022 година " съзнателно е събирала военна информация за Русия посредством интернет, с цел да съобщи тази информация на задгранични източници ", както и че е " провеждала дискредитиращи Русия осведомителни акции ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР